Koningsdag "Panna Cotta"

Een "panna cotta", gemaakt van kokosmelk, sinaasappel en kaneel. Leuk om te maken voor Koningsdag. Een aparte, misschien beetje gewaagde, smaak. Durf jij het aan?

http://bijlon.blogspot.nl/2016/04/koningsdag-panna-cotta.html




Buiten sinaasappelsap, zit er ook sinaasappellikeur in deze "panna cotta". Geen room, in plaats daarvan kokosmelk. Eigenlijk mag het dan natuurlijk geen panna cotta heten, want panna cotta betekent gekookte room. Voor een knal-oranje kleur heb je levensmiddelenkleurstof nodig. Zelf voeg ik dit niet toe.

Wat heb je nodig voor 4 kleine glazen "panna cotta"?

250 ml kokosmelk
4 blaadjes gelatine
sap van 1 grote sinaasappel
5 eetlepels rijststroop
3 eetlepels sinaasappellikeur
1 theelepel kaneel
1 theelepel geraspte sinaasappelschil (biologisch, vers of gedroogd)
2 kardemompeulen, geplet
snufje nootmuskaat en gemberpoeder
scheutje amandelaroma
geraspte kokos

Hoe maak je de "panna cotta"?

Leg de gelatine in een bak met koud water. Verwarm de kokosmelk op zacht vuur in een pan. Zorg dat het niet gaat koken. Voeg het volgende toe aan de kokosmelk: rijststroop, kaneel, geraspte sinaasappelschil, de geplette kardemompeulen, nootmuskaat, gemberpoeder, amandelaroma, sinaasappellikeur en de sinaasappelsap. Klop goed door met een garde en houd het een minuut of 5 tegen de kook aan.

Zet intussen 4 kleine glaasjes klaar. Laat de vloeistof door een zeef in een maatbeker lopen. Knijp de gelatine uit. Los op in het warme mengsel, roer goed door. Giet de vloeibare "panna cotta" in de glaasjes. Dek af en zet in de koelkast om op te stijven, zo'n 4 uur.

Voordat je de "panna cotta" gaat eten, rooster je nog de geraspte kokos in een koekenpan. Roer goed door, op matig vuur, totdat het er goudbruin uitziet. Laat afkoelen op een bord. Bestrooi de "panna cotta" met de geroosterde kokos en serveer eventueel met een glaasje sinaasappellikeur.

-> Plet de kardemompeulen makkelijk door er een steelpan op te zetten en aan te drukken.

-> Gebruik voor sinaasappelrasp, biologische sinaasappels. Dit vanwege de oneetbare waslaag waarmee sinaasappels vaak behandeld zijn.