Paprika's uit je eigen tuin

Wil jij ook je eigen paprika's kweken? Leuk! Als een kind zo blij ben je, wanneer je je eerste paprika oogst. Deze maand gaan wij ze al zaaien. Dan hebben we in mei, als er geen kans meer is op vorst, al sterke planten om op beschutte plekken in de tuin te zetten. Liever in potten op het terras of balkon? Het kan allemaal. Mits we een redelijke zomer krijgen, natuurlijk.

https://bijlon.blogspot.nl/2018/01/paprikas-uit-je-eigen-tuin.html




Het beste groeien paprika's in de kas. Dan staan ze lekker beschut en warm. Niet iedereen heeft natuurlijk een kas. Gelukkig zijn er ook soorten die je goed in de volle grond kunt kweken. Ze willen wel op een beschut en zonnig plekje staan. Wij zaaien de soort: King of the North. Deze heeft de eigenschappen om buiten goed te rijpen. Een geschikte plant voor de buitenteelt in Noord-Europa.

Paprika's zaaien in januari

Afgelopen jaar hadden we een hele leuke paprika-oogst uit de volle grond. We kwamen alleen een beetje in tijdnood. Ze werden niet meer allemaal op tijd rood en de herfst kwam eraan. Groen zijn ze natuurlijk ook lekker, maar het liefst eet ik rode paprika's. Daarom beginnen we nu niet in februari of maart met het zaaien van de paprika, maar al in januari. Dan heeft het een langere groeiperiode en oogsten we uiteindelijk meer rode paprika's. Dat is in ieder geval het plan.


Zo zaai je paprika's

De zaden ontkiemen bij 20 tot 30 graden. Je zaait ze dus binnen voor, in bakjes met vochtige aarde. Zelf zaai ik bijna altijd 3 zaden per bakje. Het liefst zet ik de bakjes in een klein kweekkasje op de vensterbank. Komen de zaden op, dan duw ik de schuifjes van het kasje goed open, zodat het kan ventileren. Anders gaan de plantjes schimmelen en kun je opnieuw beginnen.

Water geven

Vergeet niet om te controleren of de aarde altijd licht vochtig is. Zelf gebruik ik een plantenspuit om de aarde nat te houden. Je kunt de bakjes ook regelmatig in een laagje water zetten. Dan zuigt de aarde het benodigde vocht op. Is niet al het water na een uurtje opgenomen, giet het dan af. De bakjes mogen niet constant "natte voeten" hebben.

Verspenen

Verspeen (plant ze voorzichtig over, elk in een apart plantenbakje) de zaailingen als ze ongeveer 5 cm groot zijn. Tot begin mei, laat je ze lekker in de vensterbank staan in het goed geventileerde kweekkasje. Daarna "hard je ze af" om eind mei definitief naar buiten te gaan.

Afharden

Binnen opgekweekte planten moeten eerst wennen aan de buitentemperatuur en de wind. Dit heet afharden. Dan worden ze sterk en krijgen ze een goede start. Zet de plantjes op een mooie dag, in de kweekkas, buiten en zorg dat het deksel een flink stuk openstaat. Haal ze 's avonds weer naar binnen. Herhaal dit steeds, een aantal weken lang, totdat het deksel er tenslotte overdag helemaal af kan. Laat het kasje dan buiten staan. Doe het deksel er 's avonds wel weer op. Is er nachtvorst, dan haal je ze een nachtje naar binnen. Uiteindelijk laat je het deksel er buiten helemaal af. Je plant ze daarna uit in tuin, pot of moestuin, eind mei. Er mag geen kans meer zijn op vorst.

Uitplanten

Houd tussen de planten een afstand aan van 30 tot 50 cm. Het kan zijn dat de paprikaplant wat steun nodig heeft in de vorm van een stokje.

Verzorging

Paprikaplanten houden van water. Geef ze ook regelmatig wat voeding in de vorm van compost of mest, geschikt voor de moestuin. Je kunt ook brandnetelgier gebruiken. Knijp de top van de plant eruit als ze ongeveer 30 tot 40 cm hoog zijn. Dan krijg je een vollere plant.

Brandnetelgier?

Voor wie het aandurft, het stinkt enorm, lees je hier hoe je tegen die tijd brandnetelgier kunt maken. Een voedend extract dat je eerst moet verdunnen. Giet het nooit over de plant zelf, maar altijd over de aarde. En...het liefst als er niemand in de buurt is, haha.

Oogst

Aan het einde van de zomer kun je de paprika's oogsten.

Wil je meer lezen over de moestuin? Lees hier verder.

Ben je op zoek naar een lekker recept? Neem hier een kijkje in het Bij Lon Receptenregister!