Banketstaaf

Vandaag gaan we banketstaaf bakken, speciaal voor Sint. Haal je zelfgemaakte amandelspijs met honing maar uit de koelkast, want we gaan beginnen. 

Banketstaaf



Wat heb je nodig voor 1 banketstaaf?

ongeveer 135 gram bladerdeeg (wij gebruikten ongeveer de helft van een verse rol bladerdeeg van 270 gram)
zelfgemaakt amandelspijs met honing
1 ei
wat geschaafde amandelen

Hoe maak je banketstaaf?

Verwarm de oven voor op 200 graden C. Klop een ei los en meng ongeveer 1/3 door het amandelspijs. 

Rol het bladerdeeg (de rol) uit en gebruik ongeveer 135 gram. Leg het amandelspijs er in het midden als een rol in. Je kunt het er ook beetje bij beetje inscheppen en een beetje aandrukken, als het min of meer maar in een rol ligt.

Maak de randen van het deeg vochtig met een beetje water. Vouw het deeg, over de amandelspijs, dicht en duw ook de zijkanten naar binnen. Druk het goed aan. Leg het met de naad naar beneden op een bakplaat, bekleed met bakpapier. 

Bestrijk de rol deeg met wat losgeklopt ei en strooi de geschaafde amandelen erover. Bak de banketstaaf gaar en goudbruin in ongeveer 30 minuten. Houd vanaf 20 minuten goed in de gaten of de banketstaaf al bijna gaar is. Voelt het stevig aan en is het mooi goudbruin, dan is het klaar.

Laat afkoelen op een rooster tot lauwwarm of koud en snijd het in plakjes. Geniet ervan! 

Misschien vind je dit ook interessant:
 
Zoet-zoute Tarte tatin van Gekaramelliseerde Ui

Chocotompouce

Speculaas-zandkoeken