Aardappelen, radijs en wortelen

Radijs doet niet zo moeilijk. Wortel wordt liever niet verplant. De eerste aardappelen zijn bijna klaar om gepoot te worden.


https://bijlon.blogspot.nl/2017/03/aardappelen-radijs-en-wortelen.html



De eerste bedden in de moestuin zijn klaar om in te zaaien en/of planten. Binnenshuis zaaien we wat af. Het meeste zaaien we binnenshuis voor, omdat wij dit makkelijker vinden. De plant is al wat sterker en je kunt verder in het jaar makkelijk lege plekken opvullen. Komende week zaaien we wortelen en radijs in de volle grond. Ook gaan de eerste aardappelen, de zeer vroege, de grond in.

Radijs

Dit is waarschijnlijk een van de makkelijkste groenten om te kweken. Zaai de radijs in rijen, in de volle grond, op een afstand van 15 cm. De afstand tussen de zaden op de rij zelf, is ongeveer 5 cm. Zaai elke twee weken en je kunt redelijk doorlopend oogsten. Met wat geluk kun je na ongeveer 4-6 weken hoogstwaarschijnlijk al genieten van de eerste radijsjes. Soms pakt het anders uit. Het ligt ook aan het weer. In de zomer is het kweken van radijs lastiger. Dan worden de meeste soorten snel voos. Wij zaaien twee soorten radijs: French Breakfast en Cherry Belle.

Radijs French Breakfast

Wortelen

We zaaien de wortelen zo dun mogelijk, in regels, vanaf half maart. Als ze opkomen, dunnen we ze alleen uit als het nodig is, op een vochtige en windstille dag. Dit om een aanval van de wortelvlieg te vermijden. Anders kunnen we de oogst weggooien. De wortelen hebben een tussenruimte nodig van ongeveer 5 cm. Wortelen moet je niet bemesten, want daar houden ze niet van. Dan krijg je vervormde wortelen. Wij hebben verschillende wortelen: zomer, winter en Parijse wortelen.

Verse Wortelen smaken heerlijk. Op deze foto zie je ook nog een spaghetti pompoen.

Aardappelen

De zeer vroege en middenvroege aardappelen staan in een leeg eierdoosje op een vensterbank in een koele kamer. Wel aan de schaduwkant van ons huis. Vroege en middenvroege aardappelen kiem je voor. Je legt ze dus in het licht, maar niet in de zon totdat er korte, stevige, kiemen verschijnen. Dan kun je ze poten en hebben ze een paar weken voorsprong. Vanaf half maart gaan de zeer vroege en ongeveer een paar weken later de middenvroege onze moestuin in.

Kiemende aardappelen

Wij kozen voor aardappelsoort Annabelle, vastkokend met geel vruchtvlees en de middenvroege Köningspurper. Deze laatste geeft rood-roze aardappelen. De Köningspurper zou overwegend vastkokend zijn.

Aardappelen, de zeer vroege, zouden al vanaf ongeveer half maart de grond in mogen. Er is dan wel risico op vorst en dan sterft het loof af. Daarom bedekken we ze bij kans op nachtvorst met een dikke laag stro. We planten de aardappelen op een afstand van 60x60 cm, op een diepte van ongeveer 5 tot 10 cm. We aarden ze direct al aan (heuveltje aarde maken op de aardappelen) en blijven dit regelmatig doen. Dit om groene aardappelen zoveel mogelijk te voorkomen. De middenvroege aardappelen mogen midden voorjaar de grond in.



Wil je meer zien van onze moestuin? Volg ons dan ook op Instagram. Daar plaatsen we vanaf nu regelmatig foto's vanuit de moestuin.