Boekentip en Dadelrol The Palomar

Restaurant The Palomar in Londen, opende in 2014 zijn deuren. Deze maand verscheen hun kookboek, waarin je ruim 100 gerechten vindt uit het moderne Jeruzalem. Wij mochten een recept met jullie delen. Lees snel verder!


The Palomar en Recept Dadelrol

 

De keuken van The Palomar

De gerechten in restaurant The Palomar zijn geïnspireerd op ontmoetingen, familietradities, invloeden en reisbestemmingen. Mensen zouden aangenaam overweldigd worden door de smaken, kleuren en geuren van het eten. Daar zouden we graag eens een kijkje nemen. Het boek brengt de keuken in ieder geval al een beetje bij ons thuis.

Het boek The Palomar

In de recepten van dit kookboek vind je de culturen van Zuid-Spanje, Noord-Afrika en de Levant terug. Rijke, intense smaken, waar je snel meer van wilt proeven. Het boek is overzichtelijk en ziet er uitnodigend uit. 


Zelfgemaakte ingrediënten voor vele recepten vergt wat voorbereiding

Van begin tot eind maak je de recepten helemaal zelf. Je bereidt zelfs specerijenmixen en ingemaakte citroenpasta. Dit soort ingrediënten vind je in vele gerechten terug. Enige voorbereiding is dus vaak wel noodzakelijk en je zult deze smaakmakers misschien ook wel voor andere gerechten gaan gebruiken.

De recepten

De recepten in het boek zijn niet moeilijk. Omdat je (bijna) alles zelf maakt, heb je vaak wel iets meer ingrediënten nodig. Er zijn aardig wat recepten die wij willen uitproberen. De Fattoush, Kipkarbonades in tomatensaus met groene olijven, Ossenstaartstoofschotel op Perzische wijze en Chraymeh met kabeljauw, bijvoorbeeld. Fans van lams- en kalfsvlees komen ook aan hun trekken. Zelfs gerechten met orgaanvlees vind je in dit boek terug. 

Dadelrol of maamoul voor luie bakkers

De dadelrol sprak ons ook enorm aan. Het zijn kruimelige koekjes met een vulling van dadelpasta. Omdat hier geen speciale zelfgemaakte/voorbereide ingrediënten voor nodig zijn, is dit ook een ideaal recept om met jullie te delen. Maar pas op...deze koekjes zijn echt veel te lekker! Wij gebruikten (de optionele) kardemompoeder in dit recept. Echt heerlijk.

Wat heb je nodig voor ongeveer 20 tot 30 koekjes?

Voor de vulling:
300 gram ontpitte (liefst Medjool) dadels
45 ml plantaardige olie (3 eetlepels)
45 ml water (3 eetlepels)
1 theelepel kardemompoeder of fijgeraspte schil van een onbespoten sinaasappel, optioneel

Voor het deeg:
250 gram tarwebloem, plus iets extra's om eventueel te bestuiven
1 theelepel bakpoeder
snuf zout
30 gram kristalsuiker
90 gram hele zachte boter (niet gesmolten)
50 ml plantaardige olie
50 ml melk
5 ml (1 theelepel) vanille-extract
poedersuiker om te bestrooien


Hoe maak je de Dadelrol?

1. Verwarm de oven voor op 190 graden C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Doe alle ingrediënten voor de vulling in een blender. Mix tot een gladde massa.

3. Meng alle ingrediënten voor het deeg in een kom tot ze een zacht, enigszins plakkerig, deeg vormen. Dit kan gewoon met de hand, een machine is niet nodig. Het deeg lijkt in het begin iets te vochtig, maar als je blijft kneden neemt het geleidelijk al het vocht op.

4. Rol het deeg uit tussen 2 vellen bakpapier tot een rechthoek van ongeveer 40x25 cm en 3 mm dik. Eventueel wat bloem strooien als het deeg aan het bakpapier blijft plakken.

5. Verwijder het bovenste vel bakpapier en smeer met een lepel de vulling uit over het deeg. Maak de lepel af en toe nat als de vulling te plakkerig is. Leg het deeg met de lange kant naar je toe en rol het op met behulp van het bakpapier. Trek het bakpapier, al rollend, los zodat de deegrol op het werkvlak komt te liggen. Rol het deeg nog een stukje verder om de naad aan de onderkant goed te sluiten.

6. Leg de rol op de met bakpapier beklede bakplaat. Snijd hem om de 11/2 cm in met een scherp mes, zodat je het na het bakken makkelijker in stukken kunt snijden. Bak de dadelrol in 30 tot 40 minuten in de oven goudbruin.

7. Haal de rol uit de oven en laat ongeveer 15 minuten afkoelen. Bestuif met poedersuiker en snijd het in stukken langs de insnijdingen.

The Palomar

Interesse in het boek The Palomar, Ruim 100 gerechten uit het moderne Jeruzalem? Het is vanaf nu verkrijgbaar of te bestellen in de boekhandel (winkel of online).

256 pag. | gebonden | € 24,95 |
ISBN 978 90 5956 692 7

Fontaine Uitgevers


Dit boek is ons gratis ter beschikking gesteld voor een review. Wij geven altijd onze eerlijke mening en publiceren alleen boekentips van boeken waarover wij echt enthousiast zijn.